Belangrijkste rankingfactoren voor 2024

Wat moet je doen en wat moet je laten om hoger te scoren bij de zoekmachines? Semrush heeft een onderzoek gedaan naar de belangrijkste rankingfactoren voor 2024. In dit blog lees je wat jij hiermee kunt.
Blog Semrush rankingfactoren

Inhoud

Google geeft soms wel wat hints over welke factoren belangrijk zijn om beter gevonden te worden, maar ze vertellen niet alles. Zo voorkomen ze dat mensen met die informatie trucjes bedenken om hoger te scoren, in plaats van goede informatie te delen. Gelukkig heeft Semrush een onderzoek gedaan naar de belangrijkste rankingfactoren voor 2024. 

Onderzoek Semrush

Onlangs las ik een interessant onderzoek van Semrush, een groot bedrijf dat gespecialiseerd is in SEO-software. Ze hebben data van duizenden websites en kunnen dus goed onderzoek doen naar wat wel en wat niet werkt in de wereld van SEO. In het artikel over dit onderzoek, dat maar liefst 99 pagina’s telt, deelden ze de belangrijkste factoren om in 2024 hoog te scoren in Google.

Tijdens het onderzoek analyseerden ze 16.298 zoekwoorden waar maandelijks meer dan 100 keer op gezocht wordt. Voor elk zoekwoord bekeken ze de eerste 20 resultaten in de zoekmachines en legden deze bevinden naast een aantal factoren. In totaal ging het om 300.000 resultaten en 90 potentiële rankingfactoren, zowel bekende door Google bevestigde, als niet-bevestigde factoren.

Welke factoren hebben invloed op je positie?

Wat wilden ze ontdekken? Ze wilden begrijpen hoe verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de inhoud van je website of de leeftijd van een pagina, invloed hebben op je positie in de zoekresultaten. Belangrijk om te onthouden: dit onderzoek toont correlaties, dus het zegt niet “doe dit en je staat op nummer 1 in Google”, maar eerder “als je dit doet, vergroot je de kans om hoger te scoren”.

Als je het hele onderzoek zelf wil lezen, ga dan naar Semrush Google Ranking factors. Maar als je geen zin hebt in een 99 pagina’s tellend Engels artikel, kun je hieronder mijn samenvatting lezen.

Wat zorgt in 2024 voor een goede Google-ranking?

Het onderzoek heeft diverse factoren onderzocht, die je kunt indelen in 6 groepen:

  1. Content (inhoud)
    • Hoe is je tekst opgebouwd? Hoe goed is je informatie?
    • Is je tekst relevant, van goede kwaliteit, lang of kort en hoe oud is je content?
    • Bevat je pagina lijsten, tabellen, schema’s?

  2. Backlinks
    • Hoeveel andere websites verwijzen naar jouw website?
    • Hoe betrouwbaar is je website?

  3. URL- en domein
    • Statistieken over hoe goed je webadres en je website presteren.
    • Hoe lang bestaat je domein? Hoe vaak verschijn je in de zoekmachineresultaten?

  4. Op de Resultatenpagina (On-SERP)
    • Statistieken over wat je ziet op de resultatenpagina van zoekmachines, zoals titels, beschrijvingen, de link van je website.

  5. Gebruikerservaring
    • Hoe snel laadt je website?
    • Hoe lang duurt het voordat bezoekers op iets kunnen klikken en andere snelheden die te maken hebben met hoe goed de website werkt.

  6. Gebruikerssignalen
    • Statistieken over wat mensen doen op je website.
    • Hoe komen mensen op je website? Hoe lang blijven ze? En hoeveel mensen verlaten je website meteen nadat ze erop zijn gekomen (bouncepercentage).

Hieronder bespreek ik elk van de 6 groepen één voor één.

Blog Semrush Content

Content factoren (inhoud)

Als we praten over de inhoud van je website, denk je misschien alleen aan teksten, maar andere elementen zijn ook belangrijk. Denk aan de lay-out, het design en zelfs pop-ups. Alles wat de ervaring van je bezoekers beïnvloedt.

Tekstrelevantie is de belangrijkste rankingfactor

Google zegt zelf ook dat je nuttige, betrouwbare en op bezoekersgerichte inhoud moet maken om hoger te scoren. Dit bevestigt het onderzoek: relevante en kwalitatieve inhoud heeft de sterkste relatie met hogere posities in zoekresultaten.

Schrijf met je lezers en onderwerp in gedachten. Focus je op het uitgebreid en goed behandelen van je onderwerp. Wanneer je dat goed doet, zouden de relevante zoektermen automatisch in je teksten moeten zitten. Dus, focus op het creëren van inhoud die aansluit bij de behoefte van je lezer, zonder zoekwoorden te tellen.

"Verspil geen tijd aan het obsessief tellen van zoekwoorden of het updaten van je publicatiedatum."

Lengte van je teksten

Er is geen specifieke woordlengte die goed werkt voor SEO. Wat wél uitmaakt, is de kwaliteit van je inhoud. Hoe langer de tekst, hoe groter de kans dat de inhoud beter is. Maar het heeft geen zin om meer tekst te typen als je een onderwerp volledig hebt besproken. Dat komt de kwaliteit niet ten goede. De resultaten op de eerste pagina hebben gemiddeld meer woorden dan die op de tweede pagina, en de top 10-resultaten hebben gemiddeld 1451 woorden.

Hoe zorg je voor kwalitatieve inhoud?

  1. Maak je inhoud leesbaar en makkelijk te begrijpen.
  2. Gebruik opmaak, zoals opsommingstekens.
  3. Voeg afbeeldingen en video’s toe voor een betere gebruikservaring. Webpagina’s die hoog scoren in Google hebben 21% meer afbeeldingen dan webpagina’s op positie 20. Ook zie je dat deze hoog scorende pagina’s een alt-tag gebruiken voor hun afbeeldingen. Dit is iets wat Google iedereen aanraadt om te doen. Weet je niet wat een alt-tag is of hoe je die toevoegt? Stuur me een berichtje.
  4. Vermijd opvulling en ingewikkelde zinnen.
  5. Schrijf op een natuurlijke manier.

Kwaliteit betekent waarde brengen aan je lezers. Denk je snel SEO te kunnen doen? Helaas, pagina’s in de top 3 zijn gemiddeld bijna 2 jaar oud. Zorg ervoor dat je pagina’s op de hierboven genoemde 5 punten goed scoren en update oudere inhoud om beter te presteren. Pagina’s die bovenaan staan voor één zoekwoord hebben de neiging om voor veel meer zoekwoorden hoog te scoren, waarschijnlijk omdat ze het hoofdonderwerp uitgebreid behandelen.

"Kwaliteit heeft te maken met het brengen van substantiële waarde aan je lezers."

Blog Semrush Backlinks

Backlink factoren

Wat zijn backlinks? Een backlink is een link van een andere website naar jouw website. Deze links zijn waardevol, want ze vertellen zoekmachines dat jouw website iets te bieden heeft en als een betrouwbare bron wordt gezien. Het hebben van goede backlinks helpt dus om hoger in de zoekresultaten te komen.

Uit het onderzoek van Semrush blijkt dat grote websites zoals bol.com, Amazon en Apple gemiddeld 2.418 backlinks hebben. Dat zijn er heel veel, maar maak je geen zorgen! Als je op de eerste zoekpagina wilt belanden, heb je niet per se zoveel backlinks nodig. Want uit het onderzoek bleek gelukkig ook dat als je op de eerste pagina wil komen je er niet zo veel nodig hebt. Het gemiddelde ligt namelijk op 13, zelfs als je die grote websites meetelt.

"Om op de eerste pagina te komen heb je niet per se veel backlinks nodig."

Hoe zorg je voor meer backlinks?

  • Creëer aantrekkelijke inhoud die anderen willen delen en linken.
  • Promoot je inhoud via verschillende kanalen zoals Instagram, LinkedIn of je nieuwsbrief. Misschien kun je een gastblog schrijven voor relevante websites, met uiteraard een link naar jouw pagina.
  • Controleer regelmatig je voortgang met handige programma’s zoals Semrush of Ubersuggest.

URL & domein factoren

URL & domein factoren

Bij URL & domein factoren gaat het om de statistieken over hoe goed je website presteert. Hoe oud is je website? Hoe vaak verschijnt het in de zoekmachineresultaten?

Hoger scoren in de zoekresultaten is een soort kettingreactie. Het is echt de moeite waard om te werken aan je positie, want het zorgt voor een rimpeleffect. Als je van positie 2 naar positie 1 gaat, kan dat zorgen voor 50% meer mensen die naar je website komen.

"Investeer in het verbeteren van je positie."

Wat zijn de pagina’s en zoektermen waarmee je op de eerste pagina van Google staat? Door deze resultaten krijg je meer autoriteit. Het is slim om je inhoud regelmatig te checken. Kijk naar de pagina’s op posities 2 tot en met 20. Maak ze beter en probeer ze naar hogere posities op de zoekresultatenpagina te brengen.

Oh, en hier is nog iets interessants: de URL die op nummer 1 staat heeft een gemiddelde CTR (hoe vaak erop geklikt wordt) van 27,6%. Maar die op nummer 10? Die heeft slechts een CTR van 2,6%. Het betekent niet dat er geen uitzonderingen zijn, maar het is zeker een ding om op te letten.

Als je je websitepagina’s gaat verbeteren, zijn er zo veel elementen waar je aan moet denken, dat het ook fijn is als je weet waar je níet naar hoeft te kijken. Een van deze dingen is de lengte van je URL. Dus laat je URL lekker zoals die is en focus je op het verbeteren van je organische positie.

URL’s die voor 1 term bovenaan staan, hebben de neiging hoog te scoren voor veel meer termen

Wat vaker in deze studie naar voren kwam is het probleem van het kip en het ei. Wat was er eerst?

Organisch verkeer, wat betekent dat mensen gratis naar jouw URL of website gaan, heeft een sterke correlatie met een hogere ranking. Is dit omdat je al bovenaan staat of sta je bovenaan omdat veel mensen je website bezoeken? Hoe dan ook, het loont om te investeren in je ranking. Ik schreef het hierboven al. Wanneer je van positie 2 naar positie 1 gaat, stijgt je organische verkeer gemiddeld met 50%. En zelfs bij lagere posities kunnen de voordelen groot zijn. Ga je van positie 7 naar positie 6, dan krijg je er gemiddeld 20% organisch verkeer bij.

Daarnaast zul je zien dat wanneer je op die hogere plek staat, je ook voor veel meer zoekwoorden in aanmerking komt. Hoe je dit doet? Begin met pagina’s op je website waarmee je al op de eerste pagina van Google staat. Investeer tijd in het updaten en verbeteren ervan om hun organische prestaties te verbeteren.

On-SERP factoren

On-SERP factoren (op de zoekresultatenpagina)

On-SERP factoren gaan over wat je te zien krijgt op de zoekresultatenpagina, zoals titels, beschrijvingen en de link van de website in vergelijking met wat je zelf hebt ingevoegd op je website.

Belangrijk is dat je titels en omschrijvingen relevante termen bevatten. Uit het onderzoek bleek dat het niet zinvol is om exacte zoekwoorden in de titel of meta-omschrijving te plaatsen om hoger in de zoekresultaten te verschijnen.

Een kleine correlatie werd echter gevonden wanneer woorden gerelateerd aan het hoofdzoekwoord werden gebruikt in titels en omschrijvingen. Natuurlijke zoekwoorden die relevant zijn voor je content en de gebruikersintentie zijn dus belangrijker. Het is goed om te weten dat Google vaak titeltags herschrijft. Dus kijk niet gek op als je bij Google een andere tekst ziet dan jij zelf hebt ingevuld op je website.

Tip: houd titeltags onder de 60 tekens en metabeschrijvingen onder de 105 tekens.

Binnen deze categorie werd minimale of geen correlatie gevonden tussen de onderzochte factoren en hogere scores. Conclusie: exacte zoekwoorden zijn niet nodig in je URL’s, titels en omschrijvingen, in ieder geval niet voor optimalisatie. Je gebruikt automatisch de juiste zoekwoorden wanneer je content over een bepaald onderwerp gaat.

Het vaak toevoegen van een zoekwoord om maar hoger te scoren heet “keyword stuffing”. Dit gaat in tegen de spamregels van Google. Maak je URL’s aantrekkelijk en to-the-point, zodat ze je hoofdboodschap duidelijk overbrengen en gebruikers eerder geneigd zijn op jouw resultaat te klikken. URL’s worden vaak automatisch gegenereerd door het CMS. Als je trefwoord in je titel staat, zal het waarschijnlijk ook in je URL worden opgenomen.

Maak je niet al te veel zorgen over de titeltag en de lengte van de metabeschrijving. Volg de best practices voor de inhoud en lengte van de titeltags en metabeschrijving om de kans op inkorten door Google op de SERP’s te minimaliseren.

Gebruikerservaring

Gebruikerservaring

Gebruikerservaring is cruciaal en omvat verschillende aspecten:

  • Hoe snel laadt de website?
  • Hoe lang duurt het voordat je op iets kunt klikken, en andere tijden die te maken hebben met de efficiëntie van de website (voor de mensen met kennis van websitetechniek: Cumulative Layout Shift, First Contentful Paint, First Input Delay, Largest Contentful Paint, Total Blocking Time, Time To Interactive en Server Response Time).


Ondanks dat er in deze groep geen tot bijna geen correlatie werd gevonden met hogere zoekresultaten, zijn al deze elementen essentieel voor de algehele gebruikservaring op je website. Ze hebben invloed op hoe je bezoekers je website ervaren. Zijn deze elementen niet in orde? Dan bestaat de kans dat mensen je website meteen verlaten of er weinig interactie mee hebben.

Het optimaliseren van deze elementen zorgt voor een positieve ervaring, wat weer cruciaal is voor een succesvolle website. Ze beïnvloeden de beslissingen van gebruikers om al dan niet bij je te kopen of je website meteen te verlaten. Zorg dus dat je techniek op orde is, voor een goede website.

Naast de gebruikerservaring zijn er twee andere belangrijke punten om te overwegen:

  • Core Web Vitals
  • HTTPS


Core Web Vitals richten zich op de prestaties van je website, terwijl HTTPS staat voor een beveiligde verbinding. Ga naar Google’s PageSpeed Insights om te zien hoe jouw website ervoor staat.

Google benadrukt het belang van een veilig web, en heeft sinds 2014 HTTPS bevestigd als een ranking-signaal. Met HTTPS bied je jouw bezoekers een veilig online omgeving. Zorg dat je dit op orde hebt.

Gebruikerssignalen

Gebruikerssignalen

Leer wat mensen doen op je website door naar statistieken te kijken. Begrijp hoe ze op je website terechtkomen, hoe lang ze blijven, en of ze meteen vertrekken (bekend als het bouncepercentage).

Bouw aan je branding

Het onderzoek toont aan dat 1 op de 3 bezoekers direct naar de website gaan. 1 op de 4 doet dit door het merk of bedrijf direct in de zoekbalk in te typen. Dit benadrukt de belangrijke rol van je eigen merkontwikkeling of branding.

Hoe? Richt je op de behoeften van je publiek, behandel onderwerpen grondig en zorg voor een uitstekende gebruikerservaring op je website. Maak dit je hoogste prioriteit.

Let op het bouncepercentage – zorg dat mensen blijven

Het onderzoek toonde een minimale of geen correlatie tussen gebruikerssignalen en rankings. En toch adviseer ik om het bouncepercentage in de gaten te houden. Het bouncepercentage, oftewel het percentage bezoekers dat meteen je website verlaat na het aanklikken, is een belangrijke indicator. Verschillende factoren, zoals een trage website of oninteressante inhoud, kunnen hieraan bijdragen.

Een ‘goed’ bouncepercentage verschilt per branche of paginatype. Het monitoren hiervan helpt problemen te identificeren, zoals een trage website, overmatige pop-ups, irrelevante inhoud, of een algehele slechte gebruikerservaring, wat uiteindelijk wel de rangschikking kan beïnvloeden.

Belangrijkste leerpunten

In de blog hierboven las je een samenvatting van het onderzoek van Semrush, waarin 90 potentiële rankingfactoren worden onderzocht op 16.298 zoekwoorden. Wat zijn de belangrijkste rankingfactoren voor 2024 om hoger te scoren in de zoekmachineresultaten? 

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) gaat over het zorgen dat je website gemakkelijk wordt gevonden via zoekmachines. Hieronder staan de belangrijkste leerpunten uit het onderzoek. 

Content Factoren:

  • Relevantie is de belangrijkste rankingfactor.
  • Geen specifieke woordlengte voor SEO, focus op kwaliteit.
  • Kwaliteit betekent waarde voor lezers; investeer in substantiële content.
  • Belangrijke factoren zijn onder andere tekstrelevantie, contentkwaliteit, volledige content, zoekwoorddekking, afbeeldingen en Schema.org-implementatie.

Backlink Factoren:

  • Backlinks zijn waardevol en geven betrouwbaarheid aan een website.
  • Grote websites hebben gemiddeld 2.418 backlinks.
  • Kwalitatieve content delen en promoten via verschillende kanalen bevordert backlinks.

URL & Domein Factoren:

  • Statistieken over hoe goed een website presteert, inclusief leeftijd van het domein.
  • Een hogere positie in zoekresultaten heeft een kettingreactie-effect.
  • Domeinleeftijd, HTTPS en structuur zijn belangrijke factoren.

On-SERP Factoren:

  • Geen exacte zoekwoorden in titels of meta-omschrijving nodig voor optimalisatie.
  • Natuurlijke zoekwoorden relevant voor content en gebruikersintentie zijn cruciaal.
  • Houd titeltags onder de 60 tekens en metabeschrijvingen onder de 105 tekens.

Gebruikerservaring Factoren:

  • Snelheid van de website en efficiëntie zijn essentieel voor gebruikerservaring.
  • Core Web Vitals en HTTPS zijn belangrijk voor websiteprestaties en veiligheid.
  • Technische aspecten, leesbaarheid, contentleeftijd en E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) signalen zijn cruciaal.

Gebruikerssignalen:

  • Statistieken over gebruikersgedrag, inclusief herkomst, verblijfsduur en bouncepercentage.
  • Het bouwen aan merk en branding is cruciaal voor directe bezoekers.
  • Monitoring van het bouncepercentage is belangrijk, ondanks minimale correlatie met rankings.

SEO moeilijk? 

Mensen denken vaak dat SEO ontzettend moeilijk is. Daar ben ik het niet mee eens. SEO is heel leuk. Waarom? Omdat je het zelf zo moeilijk kunt maken als je maar wil. Heb je veel tijd? Vind je het leuk? Top! Ga er voor. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Vind je SEO moeilijk of heb je weinig tijd? Geen probleem. Het belangrijkste voor SEO is dat je goede content maakt en mensen je bedrijf kennen. Dus werk aan het neerzetten van je onderneming. Dat was je zonder SEO toch ook van plan? Een win-winsituatie dus. 

"Concentreer je op het maken van relevante, goede content."

Wil je dit jaar je SEO serieus gaan nemen? Dan weet je waar je naar kunt kijken. Voel je je overweldigd? Weet je niet welk element op dit moment het belangrijkste voor jou is?

Vraag een websitescan aan. Je ontvangt een persoonlijk, op maat gemaakte scan met makkelijk toepasbare tips speciaal voor jou en jouw website.

Foto van Karen

Karen

Websites, ik vind ze fantastisch. Helemaal als ze niet werken. Het is (meestal dan ... 😉) niet moeilijk, je moet alleen weten hoe het moet. Ik hou van problemen oplossen en out-of-the-boxoplossingen bedenken.

Delen:

Meer blogs

Blog Copyrightvermelding op je website
Website-optimalisatie

Waarom je geen copyrightvermelding nodig hebt

Veel mensen hebben een copyrightvermelding op hun website staan. Meestal bestaat dit uit een copyrightlogo, jaartal en bedrijfsnaam. Maar wist je dat je deze helemaal niet nodig hebt op je website. In deze blog lees je waarom niet én waarom ik het je toch aanraad.

Lees meer »
Webteksten

Vermijd deze woorden en zinnen op je website

Als website-eigenaar wil je bezoekers niet alleen informeren, maar ook overtuigen. Sommige woorden en zinnen kunnen je helpen bij dit doel, terwijl andere juist bezoekers kunnen afschrikken.
In deze blog krijg je 5 tips (en een controle regel) om betere websiteteksten te schrijven.

Lees meer »

Geen tips missen?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Geen zorgen. Ik ga je niet spammen. Je ontvangt max. 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Meer blogs

Neuromarketing voor startende ondernemers

Neuromarketing voor ondernemers

Ook als startende ondernemer kun je neuromarketing goed toepassen. Met makkelijk toepasbare tips zorg je ervoor dat je websitebezoeker verder leest, op een knop drukt of een andere handeling op ..

Lees meer