Hoe kom je aan goede blogonderwerpen?

Hoe kom je aan goede ideeën voor je zakelijke blogs? Ik geef je 4 tips en vertel hoe ik aan onderwerpen voor mijn blogs kom. En niet onbelangrijk: hoe zorg je dat jouw blogonderwerpen zorgen voor een betere vindbaarheid via Google?
Blogideeën

Inhoud

Allemaal leuk en aardig, dat bloggen voor je bedrijf, maar hoe kom je nou aan goede blogonderwerpen?

Een methode die werkt is onder de douche gaan staan. Terwijl je staat te douchen, wacht je tot dé perfecte ingeving zich aandient.

Erg duurzaam is het niet, en helaas is het ook verre van efficiënt. Maar hoe kom je dan wel aan goede ideeën voor je zakelijke blog? Hieronder geef ik je 4 tips en vertel ik hoe ik aan onderwerpen kom. En niet onbelangrijk: hoe ik zorg dat de blogonderwerpen zorgen voor een betere vindbaarheid via Google.

Nou daar gaan we. Hieronder 4 tips hoe je aan goede blogonderwerpen voor je business komt.

1. Brainstormen voor goede blogideeën

Een keer per maand ga ik ervoor zitten. Pen en papier voor me. Tijd om te brainstormen. Ik schrijf een hoofdonderwerp op. Bijvoorbeeld “bloggen als zzp’er”. Vervolgens schrijf ik daaromheen woorden die in me opkomen als ik denk aan dit onderwerp. Waar lopen mijn klanten tegenaan? Blogideeën In dit voorbeeld over bloggen als zzp’er schrijf ik dan bijvoorbeeld “autoriteit”, “visitekaartje voor je bedrijf”, “klantenservice”, of “verkoop” op. Bij al deze woorden komen dan meteen nieuwe subonderwerpen omhoog. Van deze subonderwerpen maak ik dan weer onderwerpen. Al deze onderwerpen zet ik in een document met contentideeën. Als ik een blogonderwerp heb, bijvoorbeeld “bloggen”, dan ga ik naar de website Answerthepublic.com. Hier kun je per dag 3 gratis zoekopdrachten invoeren. Wanneer ik daar zoek op “bloggen” dan zie je wat mensen over dit onderwerp via zoekmachines zoeken. Bijvoorbeeld:
 • hoe start je een succesvolle blog
 • hoe start je een blog
 • tips voor een blog
 • tips om een blog te schrijven
 • hoe begin ik een succesvolle blog
Answer the public Als je zoekt op “succesvolle blog” krijg je resultaten als:
 • waarom blogs schrijven
 • waarom bloggen
 • waarom een blog
 • succesvolle blog starten
 • hoe bloggen
 • tips voor bloggen
 • goede blogs
Dan zie je al snel dat mensen zich afvragen waarom je moet bloggen. Dat is dus een mooi onderwerp (en uiteraard heb ik daar al een keer over geschreven, je leest het in de blog Waarom je moet bloggen).

2. Beter gevonden worden via Google door jouw blogs

Wanneer ik een blog wil inzetten om mijn SEO-score te verbeteren kijk ik ook altijd bij Ubersuggest.com of er wel zoekvolume is voor een bepaald onderwerp. Ik kan bijvoorbeeld wel een mooie blog schrijven over beurtbalkjes in de supermarkt, maar als ik dit doe om beter gevonden te worden via Google is het handiger om een onderwerp te kiezen met een beetje zoekvolume. En het liefst zonder al te veel concurrentie. Blog schrijven Deze blog gaat over hoe je aan blogideeën komt. Dit is een mooi voorbeeld van een slecht SEO-onderwerp 😄. Want de zoekterm “waarom bloggen” wordt maar 20 keer per maand gezocht. Niet echt nuttig als je zo veel mogelijk bezoekers via Google naar je website wil trekken. Waarom ik er dan toch een blog over schrijf? Omdat ik het belangrijk vind om jou te laten zien hoe je aan goede blogonderwerpen komt. En hoe jij dit kunt inzetten voor je eigen bedrijf. Dus blog ik er wel over.

Google Search Console

Wat ik ook vaak als inspiratie gebruik is Google Search Console. Via deze tool zie je wat mensen intypten toen Google jouw website als mogelijk zoekresultaat toonde. Tussen deze zoektermen staan vaak onderwerpen waarop je nog beter gevonden wil worden. Omdat je er nu bijvoorbeeld nog niet genoeg antwoord op geeft. Zo kwamen mensen op mijn website terecht door te zoeken op “hoe begin je een blog” en “blog schrijven regels”. Terwijl dit onderwerpen zijn waar ik (nu) nog geen blog over heb. Het zal vast niet als verrassing komen als ik je vertel dat deze twee onderwerpen wel op mijn contentideeënlijst staan.

3. Je klanten als inspiratiebron

Vragen van klanten zijn een heel goede inspiratiebron. Regelmatig krijg ik op Instagram DM’s vragen van klanten. Bijvoorbeeld wat SEO nou precies is, hoe je hiermee begint. Maar ook technischere vragen zoals of meta tags nog belangrijk zijn. Dit zijn stuk voor stuk mooie onderwerpen voor een blog. Wanneer je er (in het verleden) een blog over hebt geschreven, kun je klanten die diezelfde vraag stellen meteen doorverwijzen naar je blog. Vragen van klanten Dit geldt voor SEO-vragen bij mij, maar ook voor vragen over wat je mee moet nemen naar een eerste yogales, hoe je een op maat bestelling kunt plaatsen in je webshop, waarom mensen zouden moeten kiezen voor een leefstijlcoach en ga zo maar door. Zo wil ik nog steeds een blog schrijven over wat de juiste plek is voor je call-to-action in een blog. Op verzoek van een klant (Maartje, de conceptversie staat klaar. Nog heel even geduld 😉).

4. Jouw eigen groei als blogonderwerp

Er is meestal een reden waarom je doet wat je doet. Misschien liep je zelf ooit ergens tegenaan. Had je bijvoorbeeld zelf geen fijn zwangerschapskussen en heb je er daardoor een ontwerpen? Ben je zelf HSP en coach je daarom nu andere mensen? Of in mijn geval: heb je een hekel aan slechte websites en help je daarom andere mensen het beter te doen? Hoe dan ook, de kans bestaat dat jouw potentiële klant op een punt staat waar jij ooit stond. Dus ga terug in de tijd. Waarom had jij vroeger jouw huidige product of dienst goed kunnen gebruiken? Leef je in je oude ik in. Wat had deze persoon kunnen helpen? Kun jij daar iets over schrijven om te helpen? Blog erover! Eigen groei Ik ben benieuwd naar jouw volgende blog. Laat je het weten zodra je er een online hebt staan? Dan krijg je van mij een SEO-tip hoe je zorgt dat die blog beter gevonden gaat worden via Google. Zo zorg je dat de tijd die je stopt in het typen van een blog ook zorgt voor meer bezoekers op je website. Je kunt me een DM sturen via Instagram (@verba_communicatie) of hieronder reageren. Ik ben benieuwd!
Picture of Karen

Karen

Websites, ik vind ze fantastisch. Helemaal als ze niet werken. Ik hou namelijk van problemen oplossen en website optimaliseren. Hoe kun je, met makkelijke tips en feitjes, zorgen dat je website beter converteert.

Delen:

Meer blogs

Webteksten

Vermijd deze woorden en zinnen op je website

Als website-eigenaar wil je bezoekers niet alleen informeren, maar ook overtuigen. Sommige woorden en zinnen kunnen je helpen bij dit doel, terwijl andere juist bezoekers kunnen afschrikken.
In deze blog krijg je 5 tips (en een controle regel) om betere websiteteksten te schrijven.

Lees meer »

Geen tips missen?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Geen zorgen. Ik ga je niet spammen. Je ontvangt max. 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Meer blogs

Blog Semrush rankingfactoren

Belangrijkste rankingfactoren voor 2024

Wat moet je doen en wat moet je laten om hoger te scoren bij de zoekmachines? Semrush heeft een onderzoek gedaan naar de belangrijkste rankingfactoren voor 2024. In dit blog ..

Lees meer
Over mij-pagina

Je Over mij-pagina gaat niet over jou

Wat moet je op de Over mij-pagina schrijven? Welke dingen moet je delen en welke niet? En waarom eigenlijk? Lees in deze blog waarom je Over mij-pagina niet over jou ..

Lees meer

Vermijd deze woorden en zinnen op je website

Als website-eigenaar wil je bezoekers niet alleen informeren, maar ook overtuigen. Sommige woorden en zinnen kunnen je helpen bij dit doel, terwijl andere juist bezoekers kunnen afschrikken. In deze blog ..

Lees meer