Zoek
Ook als startende ondernemer kun je neuromarketing goed toepassen. Met makkelijk toepasbare tips zorg je ervoor dat je websitebezoeker verder leest, op een knop drukt of een andere handeling op je website doet.
Neuromarketing voor startende ondernemers

Inhoud

Is neuromarketing illegaal?

Is neuromarketing illegaal?

Wanneer ik een blogidee heb, begin ik altijd met opzoeken wat mensen over dit onderwerp intypen bij Google. Dat deed ik ook voor deze blog. Ik typte ‘neuromarketing’ in. Ik kreeg resultaten als “waar wordt neuromarketing voor gebruikt”, “waarom is neuromarketing belangrijk” en “neuromarketing toepassen”. Allemaal vragen die je verwacht. Maar er stonden ook vragen bij als “is neuromarketing illegaal” en “is neuromarketing ethisch”. Deze vragen over het wel of niet ethische element van neuromarketing zorgden ervoor dat ik dit blogonderwerp even liet rusten. Wat vind ik daar van? Mag je neuromarketingkennis inzetten om mensen te beïnvloeden om een product of dienst af te nemen?

Vieze marketingpsychologie?

Marketingpsychologie niet ethisch

Je hoort mij niet praten over ‘marketingpsychologie’, ik heb het altijd over ‘neuromarketing’. De eerste term (marketingpsychologie dus) voelt voor mij ‘minder ethisch’ of ‘viezer’, terwijl ‘neuromarketing’ voor mij staat voor wetenschappelijk onderzoek naar hersenactiviteiten bij marketinguitingen. Wat kan ik mezelf goed voor de gek houden hè? Want het maakt natuurlijk helemaal niet uit hoe je het noemt. Of ik jou nou tips geef over marketingpsychologie of neuromarketing, het komt meestal op hetzelfde neer. Ik geef tips over hoe je je bezoeker kunt sturen in de richting van een gewenste handeling.

Neuromarketing voor een betere planeet

Als ik aan mijn klanten denk, geef ik ze graag neuromarketingtips. Want ik sta achter de producten en diensten die zij verkopen. Meer mensen zouden van het bestaan van mijn klanten of hun producten moeten weten.

Maar waar trek je de grens? Als jij mijn website via Google gevonden hebt, heb ik geen idee waar jij mijn tips voor in gaat zetten. Probeer jij vooral zo veel mogelijk geld te verdienen door mensen op te lichten? Doe jij aan dropshipping? Wordt jouw product door kinderhanden gemaakt? Ai, dan heb ik liever niet dat je mijn tips leest. Dus zolang jij de tips die je krijgt ook bij je moeder zou gebruiken, vind ik het goed 😉. En dat is mijn conclusie over het ethische of illegale element van neuromarketing of marketingpsychologie. Zolang jij dingen doet die je ook bij je beste vriend of vriendin of je moeder zou doen, dan ga ik ervan uit dat je ethisch handelt.

Neuromarketing voor een betere wereld

Als je vanuit de juiste intenties onderneemt, waarom zou je dan geen gebruik maken van de kennis uit de neuromarketing om je bezoekers te helpen om voor jouw product te kiezen? Dus daarom lees je hieronder hoe jij neuromarketing kunt gaan toepassen als startend ondernemer.

5 Neuromarketingtips voor online ondernemers

Ben je er klaar voor? Hier komen mijn favoriete neuromarketingtips voor online ondernemers. Makkelijk toe te passen voor elke startende ondernemer:

1. Oneven aantallen

De kracht van cijfers

Ik geef je 5 neuromarketingtips. Niet 4, niet 6 … nee 5. Dat heeft een reden. Ons brein heeft een voorkeur voor oneven aantallen. Dus heb je een menu of laat je andere aantallen zien? Kies dan voor bijvoorbeeld 3 producten in plaats van 2. Of 5 menu-items in plaats van 6. Of dus 5 neuromarketingtips. Het getal 7 doet het – in het westen – ook altijd heel goed!

2. Speel met kleur

De kracht van kleur

Kleuren hebben effect. Bij het zien van kleuren, maken onze hersenen meteen allerlei associaties. Dit kun je op veel manieren toepassen. Zo heb ik bijvoorbeeld ooit een Instagram-post gemaakt over waarom je rode foutmeldingen bij je contactformulier moet voorkomen. Benieuwd? Bekijk de post op mijn Instagram-account.

Wanneer je mooie huisstijlkleur gebruikt, kun je zorgen dat een belangrijke call-to-action knop juist de aandacht trekt door afwijkende kleuren.

3. Geef je bezoeker keuzevrijheid

Benoem keuzevrijheid

Deze tip lijkt heel vanzelfsprekend. Natuurlijk moet je je bezoeker keuzevrijheid geven. Je wil niemand dwingen. Maar wist je dat het expliciet benoemen van keuzevrijheid ervoor zorgt dat mensen eerder doen wat jij wil? Dus heb je een aanvraagformulier zet er dan bij bij “Maar de keuze is geheel aan jou.”, waardoor je bezoeker eerder de aanvraag zal doen. Grappig hoe dat werkt hè!

4. Afbeeldingen zijn krachtig

Let op je afbeeldingen. Ze zijn heel krachtig, omdat ze de aandacht trekken. Soms is dit positief, maar het kan ook tegen je werken. Heb je bijvoorbeeld een foto op je website waarbij de persoon van het scherm afkijkt, dus wegkijkt? Dan zal de bezoeker de tekst eromheen minder snel lezen. Maar kijkt iemand naar een button of tekst? Dan krijgt dit element ook van jouw lezer meer aandacht.

Afbeeldingen van personen kunnen tegen je werken.

De kracht van afbeeldingen

Het is ook niet altijd slim om een gezicht te gebruiken. Mensen vinden andere mensen belangrijk. Ze kunnen daaraan afleiden of het ergens veilig is of niet. We besteden er zoveel aandacht aan, dat het zelfs te afleidend kan zijn. Stel je maakt een poster voor een bushokje. Dan is een persoon die je recht aankijkt slim, je wil namelijk de aandacht van mensen trekken. Maar gaat het om je website? Dan heb je al de aandacht, mensen zijn er al. Dan wil je niet dat alle aandacht gaat naar een foto. De foto moet de teksten en handelingen ondersteunen.

Om het afleidende element van een persoon te omzeilen, kun je ook objecten naar iets laten “kijken”. Kijk maar eens naar onderstaande boormachinereclame van de Gamma

 Gamma boormachine goed

Zelfs dat werkt al! Je conversie kan op die manier zelfs met 40% stijgen. Maar ook bij objecten kan het andersom werken. Kijk maar eens naar onderstaande boormachine van de Gamma:

Reclame Gamma boormachine verkeerd

5. FOMO

Fear of Missing Out

FOMO, oftewel Fear Of Missing Out. Dit is de angst om iets te missen. Angst om iets te missen werkt heel goed om mensen een handeling te laten uitvoeren. Je bezoeker zal zich eerder voor je nieuwsbrief inschrijven als er een tekst bij staat als “klik om niks te missen’, dan wanneer je schrijft “klik om op de hoogte te blijven”. Die eerste activeert een angst om iets te missen, terwijl de laatste inspeelt op wat we winnen. We reageren veel sterker op die angst voor verlies dan op het gevoel van winst.

Neuromarketing toepassen

Neuromarketing toepassen

Zie je, neuromarketing toepassen hoeft niet moeilijk te zijn. Je bewust zijn van je afbeeldingen, de manier waarop je je tekst schrijft, of stil staan bij kleur hoeft niet veel tijd te kosten. Al deze toepassingen van neuromarketing zullen ervoor zorgen dat je websitebezoekers eerder een formulier zullen invullen, je tekst zullen lezen of op een knop zullen drukken. En dat is toch het doel van je website?

Websitescan

Ben jij benieuwd hoe jouw website beter kan scoren met neuromarketingtips? Vraag een websitescan aan. Je krijgt dan tips en adviezen hoe je jouw website kunt verbeteren qua teksten, SEO en dus neuromarketing (of marketingpsychologie, wat jij wil 😉).

Picture of Karen

Karen

Websites, ik vind ze fantastisch. Helemaal als ze niet werken. Ik hou namelijk van problemen oplossen en website optimaliseren. Hoe kun je, met makkelijke tips en feitjes, zorgen dat je website beter converteert.

Delen:

Meer blogs

Blogideeën
Bloggen

Hoe kom je aan goede blogonderwerpen?

Hoe kom je aan goede ideeën voor je zakelijke blogs? Ik geef je 4 tips en vertel hoe ik aan onderwerpen voor mijn blogs kom. En niet onbelangrijk: hoe zorg je dat jouw blogonderwerpen zorgen voor een betere vindbaarheid via Google?

Lees meer »
Schrijven voor het web
SEO

Schrijven voor het web

Als je weet dat mensen online meestal een tekst scannen en niet van begin tot eind lezen, is het slim om daar rekening mee te houden wanneer je een online tekst schrijft. Maar hoe schrijf je voor het web? Lees mijn 7 tips voor een goede online tekst.

Lees meer »
Schrijftips voor beginnende ondernemers
Webteksten

7 schrijftips voor startende ondernemers

Als startend ondernemer schrijf je vaak veel teksten. Een bedrijfsplan, teksten voor je website en socialmediaberichten. Voor je het weet ben je veel tijd kwijt aan het schrijven van online teksten. Maar als startend ondernemer heb je ook veel andere dingen te doen.

Lees meer »

Geen tips missen?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Geen zorgen. Ik ga je niet spammen. Je ontvangt max. 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Meer blogs

Blog Semrush rankingfactoren

Belangrijkste rankingfactoren voor 2024

Wat moet je doen en wat moet je laten om hoger te scoren bij de zoekmachines? Semrush heeft een onderzoek gedaan naar de belangrijkste rankingfactoren voor 2024. In dit blog ..

Lees meer
Over mij-pagina

Je Over mij-pagina gaat niet over jou

Wat moet je op de Over mij-pagina schrijven? Welke dingen moet je delen en welke niet? En waarom eigenlijk? Lees in deze blog waarom je Over mij-pagina niet over jou ..

Lees meer

Vermijd deze woorden en zinnen op je website

Als website-eigenaar wil je bezoekers niet alleen informeren, maar ook overtuigen. Sommige woorden en zinnen kunnen je helpen bij dit doel, terwijl andere juist bezoekers kunnen afschrikken. In deze blog ..

Lees meer